Toimihenkilöpalvelusta mobiilipankkiin

Mari Suhonen

Pankki- ja rahoitussanaston ensimmäiset käsitteet julkaistiin vuonna 2002. Ajoittain sanastoa on tarkasteltu sillä silmällä, ovatko sen termisuositukset ja käsitevalikoima ajantasaisia.

Vuonna 2017 suomalaiset alkoivat hoitaa pankkiasioitaan yhä enemmän mobiilisti, ja oli aika tarkistaa, löytyykö sanastosta aiheeseen liittyviä käsitteitä. Samalla tarkistettiin muitakin pankkipalveluihin liittyviä käsitteitä.

Aikamatka pankkipalveluihin

Pitkään tehdyn sanaston ylläpitoon sisältyy mielenkiintoisia aikamatkoja termien ja käsitteiden elinkaarelle. Pankkipalveluissa on tapahtunut isoja muutoksia 2000-luvulla, mitä sanastokin heijastaa.

Pankki- ja rahoitussanastossa käsiteltiin pankkipalveluja ensimmäisen kerran vuonna 2003. Silloin sanastoon lisättiin pankkipalvelu, itsepalvelut, maksupäätepalvelu, päivittäispalvelu ja toimihenkilöpalvelu.

Vuonna 2005 sanastoon täydennettiin puolestaan uudet käsitteet verkkopankki, verkkopalvelutunnukset, verkkopankkitunnukset, puhelinpankki, tekstiviestipalvelu ja pankkiyhteysohjelma, mobiilirahamaksu, verkkokukkaro, mobiilirahakukkaro ja mobiiliraha.

Vuoden 2017 sanastotulokkaat mobiilipankki, tunnuslukusovellus, tunnuslukulaite ja sähköinen allekirjoitus liittyvät erityisesti verkkopalveluihin, ja ne joko täydentävät tai korvaavat vuoden 2005 uusia käsitteitä. Sanastoon lisättiin myös uudenlainen maksutapahtuma, mobiilimaksu, jonka maksaja aloittaa mobiililaitteella, esimerkiksi älypuhelimeensa asennetulla mobiilisovelluksella. Verkkopankkitunnukset-termisuositusta puolestaan päivitettiin, koska termi on vakiintuessaan lyhentynyt pankkitunnukset-termiksi.

Karsiako vaiko säästää?

Terminologisessa sanastossa vanhentuneetkin käsitteet voivat olla hyödyllisiä, eikä kaikkea vanhentunutta suinkaan kannata poistaa. Karsimisen tarve perustuu muun muassa sanaston tavoitteisiin ja kohderyhmän tarpeisiin.

Pankki- ja rahoitussanasto on tarkoitettu laajalle käyttäjäkunnalle pankkien henkilökunnasta kääntämisen ja viestinnän ammattilaisiin ja pankkien asiakkaisiin. Joku sanaston käyttäjistä voi hyvinkin etsiä ja löytää olennaista tietoa käsitteestä, joka on ollut joskus aktiivisesti käytössä. Siksi vanhentuneen käsitteen poistamista kannattaa harkita ja poistaa käsite sanastosta vain perustellusta syystä.

Vuoden 2017 palvelukäsitteiden päivityksessä osa vuonna 2005 julkaistuista käsitteistä päätettiin poistaa sanastosta. Mobiilirahamaksu, verkkokukkaro, mobiilirahakukkaro ja mobiiliraha todettiin tuntemattomiksi nykypäivänä. Nämä olivat palveluja, joissa asiakas käytti mobiilirahaksi kutsuttua sähköistä rahaa matkaviestinliittymäänsä liitetyssä mobiilirahakukkaro-verkkopalvelussa, josta hän pystyi tekemään mobiilirahamaksuja.

Sanaston koordinointiryhmä totesi, että kyseiset mobiilirahan käyttötavat eivät koskaan yleistyneet ja vakiintuneet pankkipalveluina. Nykyisin useimpien suomalaisten tuntemien mobiilipankin, mobiilimaksun ja mobiilimaksamisen termit muistuttavat paljon noita aiempia mobiileja palveluja. Näiden termien ja käsitteiden erottaminen toisistaan voi olla termipankin käyttäjälle hankalaa, koska mobiiliraha ei todennäköisesti ole ennestään tuttu käsite. Turhien sekaannusten välttämiseksi kyseiset vanhat käsitteet päätettiin poistaa sanastosta kokonaan. Toinen vaihtoehto olisi ollut päivittää niiden kuvauksia niin, että ne erottuvat selkeästi uusista käsitteistä. Sitä ei pidetty tarpeellisena, koska näitä käsitteitä tuskin haetaan termipankista.

Vuoden 2017 verkkopalvelukäsitteet ja tulevaisuus

Pankkipalvelujen ajankohtaisia uusia käsitteitä olivat vuonna 2017:

mobiilipankki on verkkopalvelu, jossa käyttäjä voi hoitaa pankkiasioitaan mobiilisovelluksella

mobiilimaksu on maksutapahtuma, jonka maksaja aloittaa mobiililaitteella

tunnuslukulaite on laite, jolla käyttäjä voi käyttää pankkitunnuksiaan tunnistautumiseen

tunnuslukusovellus on mobiilisovellus, jolla käyttäjä voi käyttää pankkitunnuksiaan tunnistautumiseen

Suomalainen yhteiskunta digitalisoituu nopeasti. Millähän tavoilla maksamme ja pankkiasioimme vaikkapa vuonna 2020?

Pankki- ja rahoitussanastotyö on tällä hetkellä tauolla, koska vuoden 2018 sanastotyölle ei ole saatu riittävästi rahoitusta. Sanaston kehittämistä jatketaan heti, kun uutta rahoitusta saadaan. Kuten näistäkin esimerkeistä näkyy, sanastotyö ei valmistu – etenkään jatkuvasti kehittyvällä pankki- ja rahoitusalalla.

Kirjoittajasta:
Mari Suhonen työskentelee terminologina Sanastokeskus TSK:ssa ja koordinoi Pankki- ja rahoitussanaston toimintaa.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.