Pääkirjoitus: Kielenhuollosta, sanastotyöstä ja vähän muustakin

Katri Seppälä

Sanastotyötä voidaan luonnehtia eräänlaiseksi erikoiskielen huolloksi, koska sanastotyötä tekemällä pyritään varmistamaan termivalintojen toimivuutta ja termien systemaattista käyttöä. Kielenhuoltajan tehtävissä toimivat asiantuntijat eivät silti kovin usein osallistu terminologien rinnalla sanastoprojekteihin, mutta onneksi poikkeuksiakin löytyy kuten Verohallinnon sanastoprojekti osoittaa. Verohallinto on panostanut paljon verkkopalvelujen kehittämiseen ja tämä kehitystyö on osaltaan vaikuttanut siihen, että myös kielenhuoltajat ovat tulleet mukaan sanastotyöhön. Projekti on mainio esimerkki siitä, kuinka monenlaisesta osaamisesta on hyötyä sanastotyötä tehtäessä ja työn tuloksia käyttöön otettaessa. Kielenhuoltaja Kristiina Ådahl kertoo artikkelissaan Verohallinnon sanastotyöstä omasta näkökulmastaan.

Terminologi Sirpa Suhosen artikkeli puolestaan antaa yhden esimerkin sanastotyön moninaisista sovellusalueista. Kun Tilastokeskuksen asiantuntijat arvioivat, millaisia uusia käyttötapoja Rakennusluokituksella voisi olla, terminologi pääsi mukaan valmistelemaan luokituksen päivitystä yhteistyössä luokitusasiantuntijoiden kanssa. Lopputuloksena syntyi aiempaa monipuolisempi luokitus, jossa kaikki luokat määriteltiin. Rakennusluokituksen uudistamisen lisäksi Tilastokeskus on sanastoprojekteissaan myös pyrkinyt harmonisoimaan muita tilastointiin liittyviä käsitteitä. Näistä projekteista löytyy tietoa sivustoltamme.

Noin vuosi sitten kerroimme Terminfossa Ruotsissa sanastotyön alalla tapahtuneista muutoksista, joista keskeisin oli päätös lopettaa yli 75 vuotta jatkunut Terminologicentrum TNC:n toiminta. Ruotsin Kielineuvostoon palkattiin kaksi terminologia, mutta muuten TNC:hen keskittynyt terminologinen osaaminen näytti hajautuvan useaan eri organisaatioon palvelemaan kyseisten organisaatioiden omia tarpeita. Nyt naapurimaasta kuullaan iloisempia uutisia. Pitkän terminologin uran tehnyt ja TNC:n johtajana toiminut Anna-Lena Bucher kertoo artikkelissaan Terminologifrämjandet-yhdistyksestä, jonka ruotsalaiset terminologit ovat perustaneet TNC:n toiminnan lakattua vuoden 2018 lopussa.

Tänä vuonna saamme taas tilannekatsauksen pohjoismaiseen sanastotyön alan toimintaan laajemminkin, kun Kööpenhaminassa järjestetään kesäkuun puolivälissä perinteinen Nordterm-tapahtuma. Tapahtuman teemana on terminologian rooli kieliteknologisissa sovelluksissa kuten virtuaaliavustajissa ja konekääntämisessä ja kolmen seminaaripäivän aikana saamme varmasti paljon uutta tietoa aiheesta. Seminaariesitysten abstraktit löytyvät jo nyt tapahtuman sivustolta.

Aurinkoista kesää kaikille Terminfon lukijoille!

Kirjoittajasta:
Katri Seppälä on Sanastokeskuksen johtaja ja Terminfon päätoimittaja.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.