Lamppukaupassa luumenit syrjäyttävät watit

Tuomo Ilomäki

Meille kotiin piti hiljattain ostaa uusia lamppuja. Lähikaupan lehtihyllyssä pisti silmään lehti, jonka kannessa komeili otsikko "Ledi on paras". Niinpä ostin uteliaisuuttani kyseisen lehden.

Lamppujen valintaa koskeva juttu oli sinänsä mitä ajankohtaisin, kun oli vuoden pimein aika ja ledit ovat valtaamassa lamppumarkkinat. Siitä kiitos lehden toimitukselle. Mutta sitten rupesi harmittamaan, kun huomasin, että valaistusta koskevat termit heittivät häränpyllyä. Mitähän kuluttaja ajattelee, kun samasta käsitteestä käytetään sekaisin termejä valon määrä, valaistus, valaistusteho, valoteho ja valovirta? Vaikka kaunokirjallisuudessa samaa tarkoittavien sanojen rinnakkainen käyttö voi rikastuttaa tekstiä, kuluttajalle tarkoitetussa teknisessä ohjeessa kannattaa suosia johdonmukaisesti täsmällisesti määriteltyjä termejä. Edellä olevassa termiluettelossa sentään viimeinen eli valovirta on ainoa oikea, joka on esitetty muun muassa Suomen Standardisoimisliitto SFS:n vuonna 2013 julkaisemassa SI-oppaassa puhumattakaan virallisista standardeista. Jutussa puhutaan myös välillä valaistuksen voimakkuudesta ja välillä valaistusvoimakkuudesta. Taulukosta ei selviä, tarkoitetaanko valaistuksen voimakkuudella valaistusvoimakkuutta vai valovirtaa. Pahaa pelkään, että jutun lukemisen jälkeenkin kuluttajalle jää epäselväksi valovoiman (kandela, cd), valovirran (luumen, lm) ja valaistusvoimakkuuden (luksi, lx) ero.

Sitten ne mittayksiköt. On outoa puhua valotehojen ja wattien suhteesta, kun tarkoitetaan lampun valovirran ja sähkötehon suhdetta tai kansanomaisemmin luumenien ja wattien suhdetta. Huomattakoon, että luumen (lm) tulee suomen kielessä kirjoittaa kahdella u:lla. Ja tunnin kansainvälinen tunnus, myös suomen kielessä, on h. Pieni t tarkoittaa tonnia. Varsinkin tällaisessa teknisessä tekstissä on syytä noudattaa standardeja. Aika paha virhe turvallisuuden kannalta on kutsua 12 voltin halogeenilamppua pienjännitelampuksi. Normaali verkkojännite ja valaisimen mitoitusjännite 230 V on pienjännitettä, 12 V on pienoisjännitettä. Tämä vakava virhe näkyi valitettavasti myös lamppukaupan hintaetiketeissä.

Vähän valo-oppia

Kansainväliseen suurejärjestelmään (International System of Quantities, ISQ) kuuluu seitsemän perussuuretta, joista voidaan johtaa matemaattisesti lukematon määrä johdannaissuureita. Valo-opissa valovoima (en: luminous intensity) on perussuure. Se kuvaa valonlähteen kirkkautta tietystä suunnasta katsottuna. Valovirta (en: luminous flux) ilmaisee valonlähteen eri suuntiin lähettämän säteilyvirran valaisevan osuuden. Valaistusvoimakkuus (en: illuminance) on taas tietylle pinnalle kohdistuva valovirta. Se on tiettyjen tilojen ja pintojen valaistuksen suunnittelussa tarpeellinen suure. Neljäs, erityisesti lamppujen valovirran ja sähkönkulutuksen suhdetta kuvattaessa tarvittava suure on valonlähteen valotehokkuus (en: luminous efficacy).

Kansainvälisessä SI-mittayksikköjärjestelmässä (Système International d’Unités) jokaista perussuuretta vastaa SI-perusyksikkö. Valovoiman perusyksikkö on kandela. Siitä voidaan matemaattisesti johtaa SI-johdannaisyksikkö luumen: 1 lm = 1 cd ˖1 sr, missä sr on avaruuskulman johdannaisyksikkö steradiaani. Valaistusvoimakkuuden SI-johdannaisyksikköyksikkö luksi määritellään seuraavasti: 1 lx = 1 lm/m2. Valotehokkuuden SI-yksiköllä ei ole omaa nimeä, vaan se ilmaistaan valonlähteen tuottaman valovirran ja kuluttaman sähkötehon suhteena, yksikkönä lm/W. Tavalliselle lampun ostajalle riittää yleensä, kun tietää, mitä tarkoittaa valovirta (luumen) ja valotehokkuus (luumen/watti).

Valaistustekniikan termejä käsitellään perusteellisemmin Suomen Standardisoimisliitto SFS:n julkaisemassa kansainväliseen standardiin IEC 60050-845 International electrotechnical vocabulary. Chapter 845: Lightning perustuvassa suomalaisessa standardissa SFS-IEC 50-845 Valaistus. Samat tiedot, suomenkieliset termit mukaan lukien, on julkaistu Kansainvälisen sähköteknillisen sanaston (International Electrotechnical Vocabulary, IEV) verkkoversion Electropedian osassa 845 Lighting.

Kirjoittajasta:
Tuomo Ilomäki on Suomen Standardisoimisliitto SFS:n mittayksikkökomitean jäsen.